8 tips til at vælge den ideelle seng til sidesovere

8 tips til at vælge den ideelle seng til sidesovere

Når det kommer til at sove, har vi alle vores egne præferencer. Og en af de mest almindelige sovestillinger er at sove på siden. Men selvom det selvfølgelig handler om at finde en stilling, hvor man føler sig mest behagelig, så er det også ekstremt vigtigt at finde den helt rigtige seng. Det skyldes, at hvis du primært sover på din side, så er dine trykpunkter og generelle sovebehov anderledes end hvis du fx sover på maven eller på ryggen – og det skal din seng kunne imødekomme.

Der er forskellige behov, når det kommer til sovestillinger, og derfor er der også nogle, der har brug for en helt bestemt type seng. Hvor en person, der foretrækker at sove på ryggen, måske har brug for en helt specifik type af støtte, så gælder det for de personer, der helst sover på maven – de har igen brug for noget helt andet. Men især for dig, der foretrækker at sove på siden, er der en række behov og krav, som din seng bør opfylde, for at du kan få den bedst mulige søvn. Så faktisk kan valget af den rette seng være forskellen på, om du vågner op uden smerter og veludhvilet – eller modsat.

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvad der gør en seng ideel til dig, der sover på siden. Vi giver dig 8 vigtige tips, som kan hjælpe dig med at finde den helt rette seng, så du kan få en behagelig søvn – uanset om du har sovet på siden i mange år, eller om du først lige har opdaget, hvor behageligt det er. Vores tips vil med garanti være uvurderlige i din jagt på den perfekte seng.

De specifikke behov hos sidesovere

At sove på siden er ikke bare en præference – det er en stilling, der har en række fysiologiske og komfortmæssige nuancer. Selvom der er mange fordele ved at sove på siden, er der også nogle udfordringer, du skal være opmærksom på, især når det kommer til at finde den helt rigtige seng.

Søvnpositioners indvirkning på sundhed og søvnkvalitet

At sove på din side giver faktisk en række sundhedsmæssige fordele. For det første har det vist sig, at det er en fordel for dit fordøjelsessystem, og det kan potentielt reducere forekomsten af halsbrand og sure opstød. Derudover kan det også hjælpe dig, hvis du døjer med søvnapnø eller snorken, da det at sove på siden har en tendens til at holde dine luftveje mere åbne. Så der er faktisk god grund til, at du bør vælge at sove på din side fremfor på ryggen eller maven.

Men der er altid en sky over det hele. En af de største udfordringer ved at sove på siden er, at det ofte resulterer i ubehag i bestemte områder af kroppen – især skuldre og hofter. Uden den rette støtte kan det nemlig resultere i, at du føler dig mere eller mindre “bedøvet” i løbet af natten, og det kan endda føre til kroniske smerter. Derudover er det også utrolig vigtigt, at din ryg holdes i en neutral position. Hvis din madras ikke er fast nok, kan det resultere i, at du får en dårlig holdning, hvilket igen kan føre til smerter i både ryg og nakke.

Hvorfor har sidesovere unikke krav?

At sove på siden betyder, at det meste af din krops vægt er koncentreret på en relativt smal overflade. Det kan ofte resultere i, at du får ømme hofter og skuldre, hvilket gør dit valg af madras og fasthed meget vigtig. Det er nemlig en balancegang med at sikre, at dine trykpunkter bliver godt understøttet, uden at det går ud over din rygsølvs stilling – det kræver derfor nogle nøje overvejelser.

Noget andet, der er værd at bemærke, er temperaturregulering. Fordi folk der sover på deres side har en tendens til at have mindre af deres krop eksponeret for luften, kan de nemmere blive overophedede. Her kan senge der tilbyder en bedre luftgennemstrømning, eller har kølende egenskaber, derfor være en stor fordel.

Overvej madrassens fasthed

At sove på siden betyder, at vægten i din krop fordeles på en helt anden måde, end hvis du sover på ryggen eller maven. Når du sover på din side, er det nemlig dine skuldre og hofter – som er de bredeste punkter på din krop – der sanker sig ned i madrassen, og dermed er med til at bestemme, hvor behageligt eller ubehageligt, du kommer til at ligge i løbet af natten.

At finde den rette balance

  • For blød: En alt for blød madras kan i starten føles dejlig og give associationer til at sove på en sky, men for dig, der primært sover på siden, kan det faktisk skabe problemer. Det skyldes, at en madras, der er for blød, får dine hofter og skuldre til at synke for langt ned, hvilket resulterer i en usund krumning af din rygsøjle. Det kan med tiden lede til lændesmerter eller forværre eksisterende rygproblemer.
  • For fast: Omvendt kan en alt for fast madras skabe ubehag, da den skaber et for højt tryk mod dine skuldre og hofter. En for fast madras giver ingen plads til din krops naturlige kurver, hvilket ofte resulterer i smerter pga. trykpunkter, og en nat med mange urolige timer.

Medium-fast – Guldlok-zonen

En medium-fast seng, er for mange side sovende den perfekte balance. Den giver nemlig en god støtte, som er med til at holde din ryg i en naturlig stilling, samtidig med at den tilpasser sig til din krops kurver, herunder skuldre og hofter. Det betyder at du kan sove godt og trygt hele natten, uden at du vågner med smerter – og så vil du altid føle dig veludhvilet når du vågner.

Personlige præferencer og individuelle behov:

Selvom det generelle råd er at vælge en medium-fast madras til sidesovende, er det vigtigt at huske på, at vi alle sammen er forskellige. Ting som kropsvægt, alder og eventuelle helbredsproblemer kan have en indvirkning på, hvad du synes er behageligt at sove på. Derfor er det altid en god idé enten at prøve en madras, før du køber den, eller benytte dig af de prøveperioder, som mange madrasfirmaer tilbyder.

Søg aflastning af trykpunkter

Når du sover på din side, bliver din kropsvægt fordelt ujævnt, hvilket resulterer i et koncentreret tryk på bestemte områder. De typiske områder, der oplever tryk, når man sover på siden, er skuldrene og hofterne. Alt efter hvordan du ligger, kan der også være øget tryk på knæene og nogle gange anklerne.

Madrassens rolle i aflastning af trykpunkter

  • Konturer og stødabsorbering: En madras, der følger kroppens form, kan tilpasse sig trykpunkter og sikre, at de er ordentligt aflastede. Materialer såsom hukommelsesskum er særligt gode til netop dette, da de former sig efter kroppen, fordeler vægten jævnt og reducerer trykket.
  • Zonet støtte: Moderne madrasser har i dag ofte en zonet støtte, hvilket betyder, at forskellige områder af madrassen har forskellige grader af fasthed. Det betyder for eksempel, at området under dine skuldre kan være blødere, så de kan synke behageligt ned, mens området under din lænd kan være langt mere fast for at give ekstra støtte.

Fordele ved at tage hånd om trykpunkter

  • Reduceret smerte og stivhed: Ved at lindre trykket på følsomme områder kan en seng reducere risikoen for at vågne op med smerter i skuldre, hofter eller knæ.
  • Forbedret blodcirkulation: Et reduceret tryk betyder samtidig en bedre blodgennemstrømning. Det kan forhindre den “stikkende fornemmelse” eller følelsesløshed, som nogle oplever, når de sover på siden.
  • Forbedret søvnkvalitet: Kontinuerligt tryk kan resultere i en urolig søvn med masser af vendinger, selvom det sker helt ubevidst. Ved at afhjælpe trykpunkterne kan du opnå en dybere og mere forfriskende søvn.

Prioritér justering af rygsøjlen

Det er afgørende at bevare din rygs naturlige S-form, især når du sover, da ryggens tilpasning har stor betydning for belastningen på dine rygmuskler og ledbånd. Ved at sørge for en korrekt tilpasning mindsker du nemlig risikoen for at opleve stress og langsigtede komplikationer, såsom kroniske smerter i ryggen.

Når du sover på siden, er det faktisk endnu sværere at opretholde den korrekte tilpasning af din ryg, i forhold til hvis du sover på ryggen. Fordi din krops vægt er fordelt over en smallere overflade, er der større risiko for at din ryg buer enten for meget indad eller for meget udad, hvis den ikke støttes ordentligt.

Hvad skal man kigge efter i en madras?

  • Adaptiv støtte: En god madras bør kunne tilpasse sig din krop, udfylde eventuelle huller og sørge for, at din rygsøjle forbliver lige, mens du sover. Materialer såsom memoryskum eller latex er oplagte valg, hvis du søger en madras, der kan give dig netop den støtte.
  • Afbalanceret fasthed: En medium fast madras giver ofte den bedste støtte, når det kommer til at sove på siden. Madrassen er nemlig fast nok til at holde din rygsøjle i en lige position, samtidig med at den er blød nok til at aflaste trykpunkter.
  • Zonerede teknologier: Flere avancerede madrasser har i dag zonerede teknologier, som giver en målrettet støtte, hvor du har mest brug for det. Er du for eksempel en side sover, vil det typisk betyde en fastere støtte til din talje og en blødere støddæmpning til dine skuldre.

Yderligere overvejelser

  • Støtte fra din hovedpude: Din rygsøjlens placering i sengen er ikke kun bestemt af din madras. Det er nemlig også utrolig vigtigt, at du har den helt rigtige hovedpude. Hvis du primært sover på siden, bør du vælge en pude, der kan holde din nakke på linje med resten af din rygsøjle, da en pude, der enten er for høj eller for lav, kan forstyrre den korrekte justering.
  • Kropsvariationer: Alle kroppe er forskellige, og det samme gælder for deres behov for at justere rygsøjlen, mens du sover. Faktorer som højde, vægt, kropsform og eventuelle medicinske tilstande kan have indflydelse på, hvilken type støtte netop din krop har brug for.
  • Feedback fra din egen krop: En af de bedste indikatorer på en korrekt justering af rygsøjlen er at lytte til din krop. Hvis du for eksempel vågner op med stivhed, ømhed eller smerter – især i ryggen eller nakken – så tyder det på, at din madras måske ikke giver dig den nødvendige støtte, du har brug for

Vælg en tykkere madras

For sidesovere kan en madras’ dybde eller tykkelse gøre en stor forskel, når det kommer til både støtte og komfort.

Hvorfor er tykkelsen vigtig?

  • Kompressionsstøtte: En tyk madras giver en dyb kompressionsstøtte, som sikrer, at dine hofter og skuldre – de områder, der udsættes for mest pres, når du ligger på siden – får den nødvendige støtte, så du ligger behageligt hele natten.
  • Holdbarhed: Tykkere madrasser består ofte af flere lag, hvilket kan forlænge deres levetid. De ekstra lag gør nemlig, at madrassen over tid bevarer sin form og undgår at synke sammen – det er med andre ord en investering i en god nats søvn i mange år frem.
  • Overgangslag: En tyk madras har som regel flere overgangslag, der sikrer en mere jævn overgang fra de bløde toplag til de faste støttelag. Det sørger for en afbalanceret følelse, hvilket er særligt vigtigt, hvis du foretrækker at sove på siden.

Overvejelser:

  • Kompatibilitet med sengeramme: Inden du investerer i en tyk madras, er det vigtigt, at du sikrer dig, at din nuværende sengeramme kan passe til madrassen.
  • Let at flytte: Selvom tykke madrasser giver en god støtte, kan de samtidig også være ret besværlige at flytte rundt på. Hvis du forventer at skulle flytte rundt på den ofte, bør du tage dette i betragtning.

Undersøg materialetyper

Materialet i en madras er afgørende, når det kommer til komfort, støtte og holdbarhed. Som en person der primært sover på siden, er det specielt vigtigt for dig at finde ud af, hvilke materialer der er bedst egnet til at imødekomme dine behov.

De vigtigste materialevalg

  • Memory-skum er kendt for sine formende egenskaber, da det former sig efter kroppen, hvilket resulterer i en god aflastning af trykpunkterne. Skummet er især populært blandt dem, der sover på siden, da det yder en behagelig og tilpassende støtte.
  • Latex: Latex skum giver en god balance mellem støtte og stødabsorbering. Derudover er det også naturligt allergivenligt, så er du følsom over for syntetiske materialer, kan det være en fordel for dig. Latex har desuden en tendens til at føles køligere end traditionelt memoryskum.
  • Hybrid: Hybridmadrasser indebærer en kombination af fjedre med enten skum- eller latexlag. Det resulterer i en blanding af støtte og konturering, hvilket ofte er en fordel for dig, der primært sover på siden. På den måde får du nemlig det bedste fra begge verdener.
  • Spiralmadras: Selvom traditionelle madrasser med fjedre typisk ikke er lige så gode til at tilpasse sig din krop, som madrasser lavet af skum eller latex er, så kan nyere modeller med pocket-spiraler give dig en rigtig god støtte og bevægelsesisolering.

Overvejelser:

  • Holdbarhed: Nogle materialer, herunder latex af høj kvalitet, holder generelt længere end andre.
  • Varmeregulering: Memoryskum har en tendens til at holde på varmen, så hvis du ofte sover varmt, bør du overveje en madras med gel eller andre åndbare materialer som f.eks. latex.
  • Budget: Generelt får du en højere kvalitet, hvis du er villig til at betale mere. Find derfor ud af, hvad der er vigtigst for dig, og hvad dit budget tillader.

Se efter et zoneinddelt støttesystem

Madrassens zonestøtte henviser til de forskellige niveauer af fasthed eller støtte, som madrassen tilbyder i forskellige områder, for at sikre dig en optimal komfort og tilpasning. Især hvis du har en tendens til at sove på siden, vil det være ekstra fordelagtigt for dig.

Hvorfor er zoneinddelt støtte vigtig?

  • Målrettet aflastning: Forskellige zoner på madrassen henvender sig til forskellige dele af din krop. Det betyder, at madrassen kan give en blødere støtte til dine skuldre og en fastere støtte til din lænd, så du undgår at ligge i en ubehagelig position.
  • Forbedret justering af ryggen: Med forskellige niveauer af støtte hjælper madrassen med at bevare din rygs naturlige kurve, hvilket er afgørende for at undgå smerter og overbelastning.
  • Lang levetid: En zoneopdelt støtte kan også forbedre madrassens holdbarhed, da det er med til at fordele slidset mere jævnt over hele overfladen.

Typer af zoneopdelt støtte:

  • Madrassens opbygning: Nogle madrasser anvender varierende skumtætheder i forskellige områder for at sikre, at bestemte dele af din krop får den nødvendige støtte.
  • Lommespiraler: I madrasser med springgulv (også kaldet hybridmadrasser) kan de enkelte fjedre have forskellige spændingsniveauer alt efter hvilken zone de befinder sig i – på den måde får du en mere målrettet støtte.

Overvejelser:

  • Personlige behov: Ingen sidesovere er ens, og derfor er det vigtigt at tage højde for faktorer som kropsvægt, form og eventuelle specifikke smerter eller problemer, når du vurderer, hvor effektiv zonestøtten er.
  • Omkostninger: Det er ofte dyrere med en madras, der har en zoneopdelt støtte, men mange sidesovere mener, at det er en god investering, da de får en forbedret komfort og en madras med lang levetid.

Evaluer kantstøtte

Hvorfor er kantstøtte vigtig?

En madras med god kantstøtte forhindrer, at den synker sammen eller falder ned i siderne. Det er særligt en fordel, hvis:

  • Maksimering af overfladeareal: Personer, der har en tendens til at sove tæt på kanten, vil opleve en øget komfort og følelse af rummelighed med en god kantstøtte.
  • At sidde på sengen: Uanset om du binder dine sko eller læser en bog, så er en solid kantstøtte ikke kun behagelig, men det forlænger samtidig også din madras’ levetid.
  • At komme ind eller ud af sengen: Stærke kanter kan gøre det markant lettere at komme ind eller ud af sengen – især for dig, der har problemer med det.

Typer af Edge-support:

  • Indkapslet skum: I stedet for en inderkerne kan nogle madrasser have en høj densitet skum omkring dem, hvilket giver en mere ensartet og fastere overflade.
  • Forstærkede fjedre: Især i springmadrasser kan man finde varianter, hvor fjedrene langs kanterne enten er tykkere eller pakket tættere sammen, hvilket er med til at give en bedre og mere solid støtte.
  • Ekstra støttelag: Derudover er der også madrasser, der specifikt har lag eller materialer i kanten, som er lavet til at modvirke, at de synker sammen.

Tjek returpolitikker og prøveperioder

De fleste madrasser gennemgår en “indkøringsfase”. På samme måde som et nyt par sko, har brug for at blive gået til, kræver en madras ofte et par uger, før materialerne tilpasser sig til din krops form. De første par nætter på en ny madras viser måske ikke madrassens sande potentiale, og derfor er en stor prøveperiode på mellem 30 dage og et helt år en stor fordel. Det giver nemlig ikke kun madrassen god tid til at sætte sig, men det giver også dig god tid til at vænne dig til dit nye soveunderlag.

Sammen med det påvirker eksterne faktorer også din nattesøvn. Synergien mellem din madras, din sengeramme, temperaturen i rummet og selv dit valg af sengetøj kan have stor betydning for din søvn. Derfor kan det være en fordel at have en længere prøveperiode, så du har mulighed for at eksperimentere med de forskellige faktorer, og på den måde skabe det mest optimale sovemiljø.

Navigér i det med småt:

  • Men selvom prøveperiodens fordele er tydelige, er det vigtigt at undersøge den nærmere for at forstå alle nuancer.
  • Vær opmærksom på eventuelle skjulte omkostninger. Selvom nogle virksomheder markedsfører sig med “gratis” retur, kan der stadigvæk være skjulte gebyrer for fx genopfyldning eller selve returneringen.
  • Det kan også være en udfordring at få godkendt tilbageleveringen af din madras. Derfor er det vigtigt, at du kender betingelserne, da de kan variere fra, at madrassen skal være helt ren, til at den blot skal være i sin originale emballage.
  • Slutteligt er det også en god idé at have styr på logistikken ift. returordningen – herunder om virksomheden tilbyder at hente varen, eller om det er dit ansvar at stå for det.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme