8 tegn på, at din madras påvirker dit helbred
En god nats søvn er en af de vigtigste ting, når det kommer til at opretholde et optimalt fysisk og mentalt helbred. Der er mange faktorer, der spiller ind på søvnkvaliteten – lige fra vores daglige rutiner og stressniveau til vores soveværelsesmiljø. Men noget som mange ofte overser, er faktisk hvor stor en betydning, vores madras rent faktisk har. Madrassen udgør nemlig fundamentet for vores søvn, og mens en god en af slagsen kan vugge os i dyb søvn, kan en dårlig madras derimod resultere i en lang række helbredsproblemer.
Ikke desto mindre er der mange, der ikke er klar over de subtile, men alligevel betydningsfulde måder, hvorpå en gammel eller inkompatibel madras kan have en negativ indflydelse på deres helbred. Når vi dykker ned i de tegn, der antyder, at din madras kan påvirke dit velbefindende, er det vores mål at kaste lys over den store sammenhæng mellem, hvor du sover om natten, og din generelle sundhedstilstand.
Tegn 1: Vågner op med smerter og ømhed
Vores krop bruger søvn til at restituere og forynge sig, og det er en proces, som kræver en støttende overflade, der passer til vores krop. Det er vigtigt, at madrassen sikrer en god tilpasning og eliminerer unødvendigt pres på bestemte områder af kroppen. Hvis ikke madrassen yder den nødvendige støtte, kan det resultere i ømhed og smerter.
En gammel eller uegnet madras kan resultere i, at din rygsøjle ikke får den nødvendige støtte, hvilket i sidste ende kan føre til en fejlstilling. Det kan nemlig resultere i, at dine muskler og ledbånd belastes, da de i løbet af natten vil forsøge at stabilisere din rygsøjle, hvilket kan resultere i både stivhed og ubehag om morgenen.
Derudover kan en alt for hård madras resultere i et for højt tryk på områder som hofter, skuldre og knæ, mens en alt for blød madras ikke yder tilstrækkelig støtte – især ikke til din lænd. Det kan i begge tilfælde resultere i smerter, da din krop ikke ligger i en naturlig stilling.
Vores kroppe ændrer sig over tid, og det, der var den perfekte madras for dig for 10 år siden, er måske ikke den bedste løsning længere. Vægtændringer, skader, aldring eller en ændret soveposition kan nemlig betyde, at du har brug for noget andet i en madras. Så selvom du ikke har skiftet din madras, men er begyndt at vågne op med smerter, er det vigtigt at overveje, om din madras nu også passer godt nok på dig.
Tegn 2: Allergiske reaktioner
Vores søvn er vigtig af flere årsager – ikke kun for vores komfort, men fordi den er tæt forbundet med hygiejneniveauet og forekomsten af allergener i vores madrasser. Når en madras bliver ældre eller ikke bliver vedligeholdt ordentligt, kan den nemlig blive til et ynglested for allergener, hvilket kan have en negativ indvirkning på vores helbred. Det største problem er støvmider, som er næsten mikroskopiske, og som trives i varme omgivelser – præcis som dem, der findes i ældre madrasser. Støvmider lever af de hudceller, vi skiller os af med, og selvom de i sig selv ikke er direkte skadelige, er resterne og afføringen, de efterlader sig, kraftige allergener, der kan forårsage symptomer, der minder om høfeber, såsom kløende øjne, en stoppet næse, hudreaktioner og hyppige nys.
Udover at give en god nats søvn, spiller din seng faktisk en ret stor rolle, når det kommer til hygiejnen og niveauet af allergener i din madras. Når en madras bliver ældre eller ikke bliver vedligeholdt ordentligt, kan det nemlig skabe gode vilkår for allergener, hvilket kan have en negativ indvirkning på dit helbred. Især støvmider, som er nærmest mikroskopiske, er store syndere, da de trives i varme omgivelser, hvor de lever af dine hudceller. Selvom de i sig selv ikke er direkte skadelige, er det afføring og rester stærke allergener, der kan give symptomer i stil med høfeber, herunder nys, stoppet næse, kløende øjne og hudreaktioner.
Desuden kan madrasser indeholde en række allergifremkaldende stoffer som skimmelsporer, især hvis de ofte udsættes for fugt eller høj luftfugtighed, samt skæl fra kæledyr og pollen. Når du indånder skimmelsporer, kan det nemlig fremkalde allergiske reaktioner og forværre dine luftvejssygdomme. Derudover kan visse madrasser afgive kemikalier fra fremstillingsprocessen, herunder flammehæmmere, som har potentiale for at udløse hud- eller luftvejsreaktioner hos særligt følsomme personer.
Tegn 3: Rastløse nætter
Vores søvn kvalitet er lige så afgørende som varigheden af vores søvn. Og faktisk er det mere vigtigt. Kvaliteten af vores søvn afhænger i høj grad af den madras, vi ligger på. En madras, der enten er slidt eller ikke passer til dig, kan nemlig resultere i, at du ofte vågner i løbet af natten, eller ligger og drejer dig i timevis. Uden tilstrækkelig støtte eller polstring, kan din krop nemlig ikke finde en behagelig sove stilling, hvilket betyder, at du får svært ved at komme i den dybe søvn, hvor størstedelen af din drømmesygklige og dybe hvile egentlig foregår, også kendt som REM fasen (Rapid Eye Movement).
Temperaturreguleringen i ældre eller dårlige kvalitetsmadrasser gør det ikke nemmere. Hvis de bevarmer kropsvarmen, kan de resultere i overophedning, hvilket kun skaber endnu mere ubehag. Derimod kan en madras, der ikke isolerer godt, få os til at fryse – især i de kolde måneder. Tydelige tegn på sådanne nætter er, at du vågner op og føler, at du har været i kamp, skifter stilling ofte eller endda vågner op i en helt anden stilling, end da du faldt i søvn.
Tegn 4: Astma eller åndedrætsbesvær forværres
Det er helt grundlæggende, at vi forventer at kunne sove komfortabelt og sundt, men en gammel eller uhensigtsmæssig madras kan langsomt udvikle sig til en barriere for vores søvn. Desværre trives mug og skimmel i fugtige miljøer, hvilket betyder, at din nuværende madras måske ubevidst huser dem. Zleeps madrasser kan ikke udvikle skimmelsvamp, da de er lavet af skum, der modvirker væksten af skimmel. Selv en lille mængde skimmelvækst kan frigive sporer i luften, som du kan komme til at indånde – en ubehagelighed i dine luftveje. Det gælder især, hvis du allerede døjer med astma eller andre former for luftvejsproblemer. Derudover er støvmider, som nævnt tidligere, en almindelig ting i ældre madrasser. Deres afføring kan resultere i endnu flere problemer med dine luftveje og forvandler noget, der burde være en oase af hvile, til en udfordring for din vejrtrækning.
Vedvarende hoste, åndenød, hvæsende vejrtrækning eller en følelse af trykken for brystet om natten eller når du vågner, kan alle være tegn på problemer relateret til din madras. Selvom der kan være andre årsager til symptomerne, så kan en gammel eller ødelagt madras faktisk forværre dem endnu mere. Det er derfor vigtigt at forstå, at din madras måske er roden til dit søvnproblem.
Tegn 5: Øget snorken
Selvom snorken ofte betragtes som en simpel gene, kan det faktisk være et tegn på mere alvorlige problemer – især hvis det pludselig bliver værre eller begynder uden nogen tidligere historie. Kernen i dette problem skyldes ofte en madras, der ikke giver den rette støtte. En god madras bør nemlig give dig den optimale støtte, som er med til at opretholde din rygsøjlens og nakkens naturlige kurve. Når madrassen ikke opfylder denne grundlæggende opgave, kan det resultere i, at dine luftveje bliver delvist blokeret, fordi dine halssmuskler og -væv slapper af. Det skaber en forhindring, som får luften til at lave de karakteristiske snorkelyde, når den presser sig vej gennem den snævre passage.
Temperaturen spiller desuden også en rolle. Hvis din madras holder på for meget varme, kan det nemlig få dit halsvæv til at slappe endnu mere af, hvilket yderligere vil øge problemet med snorken. På samme måde kan allergener, der er fanget i en gammel madras, forårsage betændelse i dine luftveje og dermed også bidrage til problemet.
Tegn 6: Tit og ofte træt
At sove i timevis og alligevel vågne op helt drænet er et stort mysterium for mange. Der kan være flere faktorer, der spiller ind, men en af de helt store synder, er ofte en dårlig madras. Vores kroppe gennemgår nemlig en række søvnfaser hver eneste nat, hvor den dybe søvn er den mest givtige ift. restitution. Desværre kan en ubehagelig eller slidt madras forstyrre vores søvn, idet det enten resulterer i, at vi vågner op flere gange i løbet af natten, eller slet ikke når de dybe søvnfaser. Det kan give os en konstant følelse af træthed, selv efter en hel nats søvn.
En madras, der ikke tilbyder ordentlig temperaturregulering, kan udover at påvirke din søvnkvalitet også resultere i en manglende komfort. Det kan nemlig resultere i, at du enten overopheder eller føler dig kold, hvilket kan resultere i en mere overfladisk og afbrudt søvn.
Hvis du ofte vågner om natten og føler dig træt om dagen, eller hvis du oplever en generel træthed, selvom du får den anbefalede mængde søvn, kan det altså skyldes din madras.
Tegn 7: Svært ved at sove
Konstant søvn er vigtig for dit generelle velvære, men hvis du ofte bliver forstyrret i løbet af natten, kan det faktisk være din madras, der er synderen. En madras, som har mistet sin form eller strukturelle integritet, resulterer typisk i en ujævn overflade, knirkende fjedre eller fremspringende spiraler – og det er sjældent særlig behageligt. Det kan nemlig skabe ubehagelige trykpunkter, der enten får dig til at skifte stilling oftere, eller som får dig til at vågne op i løbet af natten.
Udover de fysiske forstyrrelser, kan en madras også have en mere subtil indvirkning på din søvn. For eksempel kan materialer, der ikke ånder særlig godt, resultere i, at du sveder om natten, mens en madras, der synker for meget, kan give en følelse af at være “fanget”, hvilket resulterer i rastløshed. Det psykologiske aspekt spiller desuden også en rolle. Hvis du begynder at associere din madras med dårlig søvn eller ubehag, kan det faktisk give dig angst bare ved tanken om at skulle i seng, hvilket gør det endnu sværere for dig at falde i søvn eller kan resultere i, at du vågner op i løbet af natten.
Tegn 8: Madrassen viser tydelige tegn på slid
Mens mange problemer med en madras kan vise sig at være skadelige for vores helbred, er beviserne nogle gange tydelige. Synlige tegn på slid på en madras udgør nemlig mere end bare et æstetisk problem – de tyder ofte på, at madrasens komfort og støtte er blevet forringet. Med tiden kan det daglige slid, din kropsvægt og dine bevægelser medføre tydelige fordybninger, klumper og en generel nedsynkning i madrassen. De synlige ændringer er tegn på, at netop de områder har mistet deres elastik og evne til at yde en solid støtte. Dermed resulterer det i, at du ikke længere sover jævnt, da overfladen ikke længere er ensartet.
Desuden kan pletter, lugt eller misfarvninger være tegn på fugtophobning, som potentielt kan fremme vækst af mug eller skimmel under overfladen. Det udgør ikke bare et sundhedsproblem, men er også et tegn på, at din madras har sværere ved at regulere fugt og dermed opretholde et tørt og behageligt sovemiljø. Hvis du derudover oplever høje knirkelyde, når du skifter stilling, kan det også være et problem. Især hvis det er en springmadras, da det ofte er et tegn på, at madrassen har svækkede fjedre eller strukturelle fejl i kernen.