Der er mange faktorer i spil på jagten efter den perfekte nattesøvn. Det handler selvfølgelig om at få nok timer på langs, men kvaliteten af søvnen spiller os ind i, hvor udhvilet du er, når du vågner om morgenen.
Hvis du ikke kan sove, er der forskellige områder, du kan ændre på. Måske har du prøvet at mindske skærmtiden inden sengetid. Der findes også mange kosttilskud og guidelines til, hvordan du forbedrer søvnen.
Dine fysiske rammer spiller en rolle
Ofte er der også noget at hente i at forbedre de fysiske rammer, du sover i. Hvis din seng er for hård eller for blød, kan det give dig ømme muskler og led, hvilken kan føre til søvnløshed. Mange sengeforhandlere kan guide dig til at vælge den rette fasthed på madrassen ud fra din vægt og søvnmønster. Hovedpuden kan også være et problem, hvis den ikke passer til dig. Sover du mest på siden, skal den være højere, end hvis du sover på ryggen.
Du kan også forbedre din nattesøvn ved at sikre den rigtige temperatur i soveværelset. Den optimale temperatur ligger mellem 15 og 22 grader alt efter hvor varm, du selv bliver i løbet af natten. Du kan med fordel prøve dig lidt frem, når du skal finde den bedste temperatur til dit soveværelse. For selvom det er et almindeligt kendt trick, at du skal sove i et koldt rum, så kan det også blive så koldt, at musklerne spænder op, mens du sover.
Skift sengetøjet til temperaturregulerende bambus
Udover på termostaten kan du også regulere temperaturen med din dyne og sengetøjet. Her er bambus et særdeles velegnet materiale. Bambus har nemlig temperaturregulerende egenskaber, så det føles varmt, når vejret er koldt og køligt, når temperaturen i rummet bliver høj. Hvis du vælger en bambusdyne, kan du have én dyne hele året og behøver ikke skifte mellem sommer- og vinterdyne.
Bambus er specielt velegnet til dig, der bliver rigtig varm og sveder om natten. Det er svedabsorberende og samtidig afgiver det fugt 2-3 gange hurtigere end for eksempel bomuld, så det føles tørt og rart at kravle under om aftenen. Som en ekstra bonus er bambus antistatisk, så det ikke klistrer fast til huden, når du sveder, så du bliver viklet ind i dit sengetøj i løbet af natten.
Bambus i tekstilindustrien
Bambus vinder indpas i tekstilindustrien og det er der flere gode grunde til. Flere tøjmærker begynder at lave tøj i bambus, fordi det er dejligt blødt at røre ved og så er det også en enormt bæredygtig løsning, hvis producenten er FSC-certificeret.
FSC-certificerede bambusproducenter har stor fokus på at passe miljøet. Det betyder blandt andet, at der ikke høstes mere bambus end hvad skovene kan følge med til. Selve produktionen foregår i et lukket kredsløb, hvor der bruges non-toxic opløsningsmidler, som genbruges igen og igen. Denne metode er mindre energikrævende, så udover de fordele, som bambus har for dig som person, så kan du også købe bambusprodukter med god miljø-samvittighed.
Lad ikke allergier ødelægge hvilen
Din søvn kan også være påvirket af allergier, uden du er klar over det. Alt efter hvordan det produceres, er der mange materialer, der gennemgår en proces, der indeholder stærke kemikalier. Nogle af disse kan være allergifremkaldende i længden, så derfor er det bedst at undgå dem hvis muligt.
Du kan selv afhjælpe problemet langt hen ad vejen. Når du vasker sengetøjet, kan du vælge svanemærket vaskemiddel, så du ikke tilfører unødvendige kemikalier til stoffet.
Den nemmeste måde at undgå kemi i dit sengetøj er ved at gå efter økologiske alternativer. Du kan kende dem ved hjælp af OEKO-TEX-mærket. Det er et certifikat, der stiller høje krav til tekstiler, fyld i dyner, knapper, lynlåse m.m. For at få certificeringen skal det færdige produkt være 100 % fri for skadelige stoffer. OEKO-TEX 100 er den højeste certificering.
Økologi vinder mere og mere frem inden for tekstilindustrien, hvor specielt børnetøj og bomulds- og bambusprodukter oftere og oftere har øko-certificeringen, hvilket gør udvalget større, så det er nemmere at finde på hylderne i butikken.
Et andet område, hvor bambus kan være en fordel, er hvis du er på udkig efter et vegansk alternativ til silke. Fordi der ikke indgår animalske produkter i nogle led af produktionsprocessen, er bambus et oplagt valg til dig, der lever vegansk i andre dele af din hverdag. Derfor udelukker du også allergireaktioner, hvis der er dele af dyrelivet, du er overfølsom for.
Hvis du bøvler med at sove godt, kan bambus derfor være et rigtig godt alternativ til andre materialer, når du skal gøre sengen klar til sengetid.
Bedøm denne artikel
Klik på en stjerne for at bedømme